Sigmacover 280 Experiment

De Sigmacover 280, ongetwijfeld één van de bekendste epoxy primers. Het is een twee componenten primer die een zeer goede bescherming geeft tegen corrosievorming. Deze primer is erg ondergrond tolerant en heeft een ontzettend goede hechting.
https://www.marinediscounter.nl/webshop/verf-en-antifouling/primers/2-component-primer/sigmacover-280-4-liter/

Wat gebeurd er met deze bekende groen-gele primer als hij in -niet- ideale omstandigheden gebruikt wordt? Denk aan het volgende:

  • Weersomstandigheden: Wat gebeurd er als het te warm is als je met deze primer gaat werken?
  • Roestige ondergrond: Twee voorbeelden. Bij de eerste verwijderen we zoveel roest als mogelijk van het oppervlak met een staalborstel en nemen we het met een thinner af. Vervolgens smeren we hier de Sigmacover 280 overheen. Bij het tweede voorbeeld doen we totaal geen voorwerk en zetten we de Sigmacover 280 rechtstreeks op de onbehandelde ondergrond die tevens ook in de warme zon staat.
  • 1 Component primer ondergrond: Normaal gesproken kan een 2 componenten primer niet over een 1 componenten lak heen. Hier zit een laag hechtingsprimer op en smeren we de Sigmacover 280 overheen. Geen voorwerk.

Dit zijn allemaal onwenselijke scenario’s! Maar wat gebeurd er als we het toch doen? Daar zijn wij nieuwsgierig naar. We zullen deze blog live updaten met nieuwe ingevingen.

Update: Een uur na aanbreng.

Het eerste wat opvalt: Wanneer de weersomstandigheden niet ideaal zijn (in dit geval te warm), merk je dat de verf ontzettend snel droogt en je na een aantal verfstroken niet meer over de pas aangebrachte laag heen kunt. Doe je dit wel dan wordt de primer stroperig. Alsof je de laag kapot trekt als het ware.

Update: Een week na aanbreng.

We bekijken de Sigmacover 280 een week na aanbreng opnieuw. Vervolgens testen we de bestendigheid van de Sigmacover 280 op de verschillende ondergronden door er op te krassen.

Voorbewerkte ondergrond:
De Sigmacover 280 is goed uitgehard, zit er stevig op en komt niet gemakkelijk los.

Onbehandelde ondergrond:
De losse roestige plekken komen gemakkelijk los. Verder heeft de Sigmacover 280 op onbehandelde ondergrond een verassend goede hechting.

Over 1 componenten primer:
Dit gaat niet goed, de primer is wel uitgehard, maar je merkt op plekken dat dit niet goed samen werkt. Als je hier overheen gaat laten grotere gedeeltes verf gemakkelijk los.

Door dit te testen zien we dat een goed bewerkte ondergrond van belang is bij het schilderen. Door een goede voorbereiding hecht de primer beter waardoor deze een sterke en goede bescherming geeft.